Dawna restauracja "Ziegenhaus" w Dusznikach Zdrój - dzisiaj DW Korund. Według www.duszniki.zdroj.pl Kozia Hala jest częścią Dusznik Zdroju położoną na wysokości ok. 700 – 740 m n.p.m. przy Drodze Orlickiej. W końcu XVIII w. w rejonie Koziej Hali wydobywano rudy kobaltu, istniał tu kamieniołom wapieni i wapiennik, a w początkach XIX w. poszukiwano rud żelaza. Od 1800 r. w uzdrowisku wprowadzono kurację mleczną i żętycową i wówczas w pobliżu Dusznik urządzano górskie fermy mleczne, w którym trzymano krowy, owce i kozy. W ten sposób powstały też zabudowania na Koziej Hali. Tutejszą fermę zaczęto nazywać Kozodojami. Miejsce to szybko stało się atrakcją turystyczną i popularnym miejscem spacerów kuracjuszy. Kuracja mleczna i żętycowa stała się specjalnością Dusznik. Produkty mleczne serwowano najczęściej w postaci mieszanki z wodą mineralną. Ten rodzaj kuracji był stosowany prawie do końca XIX w. Po jej zaniechaniu obiekt na Koziej Hali stał się popularną gospodą. Po wojnie gospodę zamieniono na schronisko turystyczne. Było to jedno z pierwszych schronisk na Ziemi Kłodzkiej i w Sudetach. Obecnie mieści się tu Dom Wczasowy „Korund”. [Petroniusz]